Lezing 'Betwiste herinnering in Kiev' - 13 maart 2014

Op donderdag 13 maart 2014 organiseert het Centre for Russian Studies de lezing 'Betwiste herinnering in Kiev'.
De lezing zal in het Centre for Russian Studies, 2de verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4 te Groningen om 19.30 uur plaatsvinden.
Toegang: gratis
Data/Tijd: 13 maart 2014 om 19.30 uur
Gelieve aanmelden via t.mironava@rug.nl


Oekraïne is de afgelopen tijd niet uit het nieuws weg te denken; de huidige situatie is echter veel complexer dan dat de media doen geloven. De onrusten en politieke omwenteling in het land kennen vele oorzaken: de staat van de economie, de politieke organisatie van het land en etnische spanningen. Een andere belangrijke factor waar rekening mee moet worden gehouden is de geschiedenis van het land. In Oekraïne is daarom het verleden nooit ver weg: voor Russen, Oekraïners en Polen is Kiev een belangrijke historische stad die onderdeel uit maakt van het eigen verleden en de eigen cultuur.


Tijdens deze lezing maakt u onder begeleiding van Nicolaas Kraft van Ermel een wandeling door de geschiedenis van Oekraïne en de stad Kiev. Aan de hand van de vele monumenten die de stad rijk is zult u gaan ontdekken welke verschillende visies op het verleden in Oekraïne leven, hoe deze zichtbaar zijn in de stad Kiev en welke rol zij spelen in het huidige Oekraïne. Om een goed inzicht te krijgen in de huidige situatie is een begrip van het verleden een vereiste: zo worden de huidige spanningen deels veroorzaakt door radicaal verschillende opvattingen over de Tweede Wereldoorlog in West- en Oost-Oekraïne, maar ook tegenstellingen over gebeurtenissen diep in de Middeleeuwen spelen een rol. De wedkamp om het verleden tussen de verschillende bevolkingsgroepen van Oekraïne verklaart bovendien waarom er nauwelijks sprake is van herinnering aan de Holocaust in Oekraïne. Dit terwijl het land vóór de Tweede Wereldoorlog een van de grootste Joodse vestigingsplaatsen ter wereld was en een aanzienlijk deel van de 6 miljoen slachtoffers van de Holocaust in Oekraïne zijn vermoord.

Nicolaas A. Kraft van Ermel is historicus en is gespecialiseerd in contemporaine geschiedenis van Rusland, Oekraïne en Polen. In 2011 studeerde hij af aan de Research Master Modern History and International Relations met een scriptie over politiek gebruik van religie en geschiedenis in Oekraïne na de onafhankelijkheid in 1991.