Literatuuravond: Vasili Grossman en zijn roman LEVEN EN LOT, 10 april

De leesclub moderne Russische en Oosteuropese literatuur heeft op donderdag 10 april een speciale OPENBARE AVOND, gewijd aan de magistrale roman LEVEN EN LOT van de Russische schrijver Vasili Grossman.

Grossman was als oorlogscorrespondent bij de belegering van Stalingrad aanwezig. Hij was ook een van de eersten die de vernietiging van de joden in het Oosten vastlegde. Twee totalitaire staten, de Sovjet Unie en Hitler-Duitsland, beslissen over het leven en lot van miljoenen mensen, tot het tot een gruwelijke climax komt.
De historicus Nicolaas A. Kraft van Ermel zal de historische achtergronden van de slag bij Stalingrad toelichten. Elka Agoston en de leden van de leesclub zullen de personages en de boodschap van Vasili Grossman bespreken.

 De historicus Maarten van Rossum schreef het volgende over LEVEN EN LOT:
" Laat Leven en Lot goed op je inwerken. Dan komt van zelf het besef dat we blij mogen zijn dat er zich na 1945 een dergelijk gruwelijk conflict als de Tweede Wereldoorlog niet meer heeft voorgedaan. Leven en Lot lezen betekent wel 900 pagina's lang gruwelen. Hij beschrijft de strijd aan het Oostfront op een manier waarop de historicus dat jammer genoeg nooit zal kunnen doen. Het is een van de vele redenen waarom iedereen dit grootse boek zal moeten lezen."

Locatie: Centre for Russian Studies, 2de verdieping Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, Groningen.
Data/Tijd: donderdag 10 april  19.00 - 21.00 uur