Saskia en Rembrandt in de Hermitage St.Petersburg

Op 11 december a.s. organiseert het Centre for Russian Studies de lezing 'Saskia en Rembrandt in de Hermitage St.Petersburg' door Larisa Shcherbenok.

In deze lezing neemt docent Larisa Shcherbenok u mee  in een wandeling  door het  besneeuwde St.Petersburg naar het prachtige Winterpaleis, de residentie van de Russisch tsaren. En vertelt  een verhaal over de kunstcollecties van Tsarina  Catharina de Grote.
De rijkdom van de  Nederlandse kunstcollectie in de Hermitage St.Petersburg is op zichzelf al uitzonderlijk. De opbouw van het overgrote deel van deze vond plaats in een tijdbestek van enkele tientallen jaren en was het resultaat van de verzameldrift van een enkele familie - de Romanovs, tsaren van Rusland.
In de Rembrandtzaal in de Hermitage van vandaag de dag zijn 20 schilderijen van hem geëxposeerd. Voor de lezing werden 2 fraaie doeken van Rembrandt uitgekozen, voor welke zijn vrouw Saskia een model is geweest. Het zijn het prachtige portret van Saskia als Flora, de Romeinse godin van lente en bloemen, en de beroemde "Danaë", niet alleen één van de meest volkomen, maar ook één van de meest raadselachtige schilderijen van de meester.

Datum: donderdag 11 december 2014

De lezing vangt aan om 20.00 uur en is vrij toegankelijk.
Locatie: Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek Groningen
Broerstraat 4, 9712 CP  GRONINGEN