Lezing “Maslenitsa – het Slavische Nieuwjaarfeest” en een pannenkoekenproeverij, 19 februari 2015

 

Op donderdag 19 februari a.s. organiseert het Centre for Russian Studies de lezing “Maslenitsa – het Slavische Nieuwjaarfeest” en een pannenkoekenproeverij door Ilona Cherepanova, een cuisinier van Russian Culinair, die in het verleden een aantal kookworkshops in samenwerking met het Centre for Russian Studies heeft georganiseerd.

De Boterweek (Масленица, Maslenitsa, van het Russische maslo, boter) wordt gevierd door Russen en andere Slavische volken gedurende de laatste week voor het grote vasten, de zevende week voor het Orthodoxe Pasen die in de tweede helft van februari valt. Dit jaar vanaf 16 tot en met 22 februari. Het is oorspronkelijk het heidense Slavische afscheid van de winter waarmee de lente werd begroet, nu is het de Russische carnavalstijd, waarin de christenen zich voorbereiden op het grote vasten.


Bliny zijn het hoofdgerecht tijdens Maslenitsa (Russisch: блины, kleine pannenkoeken) als symbool van de zon. Bliny worden in de Boterweek in elk huis gegeten - beboterde, zoet en hartig belegde bliny, zoete broodjes en zakoeski zonder vlees genuttigd.

Tijdens deze lezing zullen beelden van Maslenitsa uit de kunst (films, schilderijen) worden getoond. Wij gaan onze avond afsluiten met een proeverij van pannenkoeken met verschillende vullingen en het drinken van thee op zijn Russisch.

Data: donderdag 19 februari  2015
Tijd:  om 20.00 uur
Locatie: Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek -Groningen, Broerstraat 4, 9712 CP  GRONINGEN
Entree:  € 5,-- p.p. (inclusief thee en pannenkoekenproeverij),  te voldoen bij aanvang van de lezing.
Aanmelden: via email: t.mironava@rug.nl