Lezing 'Russische Filosofie in de Negentiende Eeuw: Vladimir Solovyov en Religieus Humanisme', 10 december 2015

Op donderdag 10 december 2015 organiseert het Centre for Russian Studies de lezing  'Russische Filosofie in de Negentiende Eeuw: Vladimir Solovyov en Religieus Humanisme ' door Jojet Westerhuis.
 

De Russische filosoof
Vladimir Solovyov (1853-1900)

De negentiende eeuw was een belangrijke periode in de filosofische ontwikkeling van Rusland. Met een aanloop in de zeventiende en achttiende eeuw, ontwikkelde de ‘Russische’ filosofie zich in deze eeuw voor het eerst tot een onafhankelijke discipline. Naast de grote belangstelling voor ideeën uit het Westen, begon er nu ook een herontdekking van de eigen religieuze achtergrond te ontstaan en groeide het religieuze bewustzijn in Rusland. Hevige discussies, zoals het debat tussen Slavofielen en Westerlingen, waren niet het enige resultaat van deze unieke samenkomst van ‘vreemde’ westerse ideeën en ‘eigen’ waarden. Daarnaast trad er in de Russische filosofie  een humanistische traditie op die door sommigen zelfs als kenmerkend wordt gezien. Men voelde regelmatig de noodzaak om het individu te verdedigen tegen die neigingen uit de samenleving waarin de mens slechts tot instrument werd gereduceerd.

De humanistische traditie ging goed samen met het gemoderniseerde religieuze denken. Veel filosofen uit dit “religieus humanisme” zagen een gevaar voor het individu in de opkomst van het positivisme en de daaraan gerelateerde, rationalistische stromingen. Ondanks de sterke positie die het positivisme tot in de twintigste eeuw heeft weten te behouden, ontstond er in Rusland een krachtige tegenreactie.
 
Het was Vladimir Solovyov (1853-1900) die hierin een hoofdrol speelde. Later bekend als de grootste religieuze denker van Rusland, wist Solovyov veel verschillende filosofen te beïnvloeden. Zo wordt hij als belangrijkste inspiratie gezien voor het “Zilveren Tijdperk”, de Russische culturele renaissance waar de twintigste eeuw mee begon dankzij de ontwikkelingen uit de negentiende eeuw. Het klimaat veranderde echter drastisch rondom de Revolutie van 1917. 


Data/tijd: donderdag 10 december 2015 om 20.00 uur
Locatie: Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek Groningen
Broerstraat 4, 9712 CP  GRONINGEN
Vrije toegang, gelieve u aan te melden via e-mail  t.mironava@rug.nl